Últimes notícies

Creat: 09-06-2011 07:25 || Modificat 09-06-2011 08:03

Cop de calor

El cop de calor normalment passa a un dia molt calorós o en un dia de moderat calor seguit a diversos dies calorosos consecutius. Els gossos (i els gats) són molt més sensibles a la calor que els humans, i un dia calorós pot ser molt perillós si l'exposició passa del raonable.

El cop de calor és el nom comú de la hipertèrmia, una pujada de la calor corporal fins a tal punt que hi ha risc de danys i mal funcionament dels processos fisiològics. Els seus efectes poden ser temporals o irreversibles, poden provocar la mort, i depenen per a cada animal del temps d'exposició i de la temperatura. Com més gran siguin aquests, majors seran els danys.

Durant l'època estival quan anem a comprar, realitzar altres activitats, exercici excessiu o la circulació d'aire es limita com sempre, pensem que anem a trigar uns minuts, així que deixem als nostres animals dins el cotxe o la caravana i baixem una mica les finestretes perquè no passin calor. En només 10 minuts, un gos o un gat poden morir dins d'un cotxe. De vegades, ni un rescat ràpid aconsegueix evitar els problemes vasculars, les hemorràgies o el edema cerebral.

EL CONTROL DE LA TEMPERATURA CORPORAL

Les principals vies per on un gos elimina la calor són:

Respiració: a través del panteix.

Suor: només a través dels coixinets dels peus. Els gossos no suen com els humans.

Zones de pèrdua de calor: a través de les zones de poc pèl com la panxa i el ventre.

Aquest sistema termoregulador no és tan eficaç com la sudoració, i per això tenen menys facilitat per perdre calor. Quan es tracta d'un cop de calor la temperatura corporal puja fins a produir una fallada en el centre de la termoregulació en el cervell i a partir d'aquí és impossible controlar la temperatura que segueix pujant podrà entrar en coma i produir-se la mort posteriorment.

FACTORS DE RISC

Entorn:

Altes temperatures a l'exterior.

Temperatura moderada a l'exterior després de diversos dies de calor sufocant.

Humitat ambiental alta, que dificulta la pròpia eliminació de vapor d'aigua de l'animal.

Espai reduït i / o mal ventilat: cotxe, habitació, pati petit, balcó, transportí, celler de vaixell, ...

Aigua: poca quantitat, no fresca o no renovada sovint.

Manca d'ombra o ombra molt reduïda.

Sòls de ciment.

Risc de penjament intentant arribar a l'ombra o més aigua.

Animal:

Molt jove o molt vell.

Malalt: insuficiència cardíaca, insuficiència respiratòria, estres.

Braquicèfala (morro molt xato): Bulldog, Carlino, Gat Persa molt tipat, Boxer, Pequinès, ...

Obesitat: la pell té més poder aïllant.

Color de capa: els foscos absorbeixen més la calor.

Digestió: NO donar de menjar durant el dia, sinó al capvespre.

Exercici, absolutament prohibit en hores de més calor.

Que l'animal estigui nerviós

SÍMPTOMES

Els principals símptomes són, a més d'altres inespecífics, la temperatura elevada per sobre de 42 º C, mucoses vermelloses o fosques, negativa a moure's, panteix excessiu, augment ritme cardíac, estupor (amb pèrdua de consciència), trontoll, convulsions, diarrea sanguinolenta o vòmits, coma i mort.

CONSEQÜÈNCIES

Pèrdua corporal de sucre i sals, petèquies (petites taques de sang a la pell), hemorràgia gastrointestinal, insuficiència hepàtica, insuficiència renal, edema cerebral, fallada multiorgànica.

La mort de pacients ingressats en estat greu pot sobrevenir en 24 hores per depressió i parada respiratòria.

TRACTAMENT

Davant dels primers símptomes, cal trucar al veterinari d'urgència mentre una altra persona banya l'animal amb aigua (no amb gel, ni molt freda, ja que aquesta produeix vasoconstricció i fa perdre menys calor) i li posa una bossa de plàstic amb gel picat en el cap. Per sota de 42 º C, no cal refredar més a l'animal, ja que pot arribar a hipotèrmia.

Cal posar glaçons de gel perquè l'animal el xucli i pugui beure l'aigua freda, però s'ha de fer molt poc a poc. Encara que l'animal baixi la temperatura i recobri la consciència i aparentment estigui normal, no està fora de perill, ja que els òrgans interns poden estar danyats, per la qual cosa s'ha de fer anàlisi de sang, per saber si tot l'organisme funciona normalment.

 És IMPRESCINDIBLE que un veterinari el tingui sota control i observació per veure com evoluciona, i a més l'animal necessita medicació per recuperar-se. La respiració normal no elimina danys cerebrals i altres seqüeles d'aquest fort xoc, de manera que insistim en que has de portar AL VETERINARI com més aviat millor

 

 

PREVENCIÓ

Tenir sempre disponible aigua neta i fresca.

Estar en un espai ampli i ben ventilat.

Comptar amb una zona d'ombra àmplia.

Donar-li de menjar a primera o última hora del dia.

Treu a passejar a primera i última hora del dia, i al migdia el mínim perquè faci alguna necessitat.

Evitar que faci exercici.

No ho perdis de vista.

NO HO DEIXIS DINS un vehicle aparcat

Si vas de viatge amb ell i el cotxe no té aire condicionat, emporta't gel, un parell de tovalloles i aigua. En les parades, si veus que va acalorat, mulla bé la tovallola i deixa que es tombi sobre o que almenys posi les potes (per a les coixinets). Pots també de tant en tant fregar-les coixinets amb un glaçó de gel, i el pont del nas.

Animals de risc:

Si tens jardí, deixar que jugui una estona sota els aspersors.

Suprimeix la sortida de migdia si vius en una zona sense ombres o en una plaça asfaltada o de ciment, el que es diuen "places dures" que en algunes ciutats estan tan de moda.

Consulta amb el teu veterinari donar-li un suplement de glucosa o sals minerals.

Per cadells o geriàtrics que estiguin a l'interior, en dies de calor sufocant, posa i veu reposant tovalloles humides on es puguin tombar-se, un recipient amb aigua congelada que vagi "refrigerant" mentre es desfà, i manté les persianes baixades i les finestres obertes quan el sol toc allà.

L'exercici a l'estiu

Si estàs acostumat a córrer, anar amb bicicleta i fins i tot passejar amb el teu gos, en dies calorosos, encara que no sigui estiu, canvia aquest hàbit.

La mort es produeix no per la calor extern, sinó per la calor intern que genera al fer exercici. Aquesta sensació tèrmica és difícilment eliminada per l'animal i es produeix un cop de calor amb poques possibilitats de recuperació.

Si volem fer-ho hauria de ser al matí d'hora, vigilant que no es fatigui massa, parant de tant en tant, subministrant aigua i, en tornar a casa, dutxar-se i vigilar la seva respiració fins que estigui calmat.

En gossos braquicèfals (gossos amb nas molt camús, com el Bulldog anglès, el francès o el Pequinès), en gossos obesos, amb problemes cardíacs o exemplars amb molt pèl, en tenir dificultats en la respiració uns i dificultats en perdre calor d'altres, el risc és molt més gran, sobretot per exercici en dies calorosos.

 Descarregueu els documents adjunts

Descarregui la notícia en format pdf i altres documents adjunts